woensdag 5 juli 2017

NOM op een warmtenet ( reactie op artikel Cobouw )

Echt bijzonder op de achtergrondfoto staat een afvalverbrander. Is dat duurzame warmte ? Weten de mensen die dit willen dat dat grondstoffencrematorium draait op buitenlands afval wat hier met schepen naartoe wordt gevaren ? 
Was het niet zo dat we een afvalprobleem hadden en daar afvalverbranders voor hebben neergezet en nu wij op weg zijn naar circulair we deze dingen niet meer nodig hebben en ze zsm moeten sluiten en ons afval herverdelen over de avi's die nu leveren aan een hoge-temperatuur warmtenet tot we die kunnen verduurzamen ?

Nom op een warmtenet is als een Tesla met een permanent draaidende diesel aggregaat erachter op aanhanger... 
Als de nom woning 20KWH/m2/jr nodig heeft moet je er 40-60 opwekken. In bovenstaande situatie moeten er dus ipv 1 zeker 2 tot 3 vuilniszakken worden geïmporteerd. Kunnen we dan niet beter de woning gelijk all-electric maken en wat duurzame stroom importeren ? Lijkt mij lekkerder voor ons milleu.


Jammer dat er in de warmtesector zoveel ex wethouders en gemeente en provinciepoppetjes werken die dit hele anti duurzame warmteverhaal aan de gang blijven houden.

Warmte KAN zeker bijdragen maar om het toekomstbestendig te maken hebben we ONAFHANKELIJKE netbeheerders nodig om de juiste bronnen op basis van Co2 uitstoot voorang te geven en zeker niet zoals nu op basis van financiële motieven. Ook moet het hele warmtenetwerk naar netbeheer en niet enkel een paar hoofdbuisjes zoals nu af en toe gebeurt.
Alles wat we nu op warmtenetten aansluiten zal gemaximeerd moeten worden op 50 graden aanvoer zodat we 100% echte restwarmte kunnen verpompen en iedereen ook kan invoeden. We slaan een geothermie put voor een tuinder en op het buisje wat weer terug de grond in gaat sluiten we een woonwijkje aan op 50-30 regime. Dat is wel duurzaam en toekomstbestendig.

Overigens kan je met de huidige warmtewet en de nu voorgestelde wijzigingen beter helemaal geen consumenten meer aansluiten. Je moet je basale consumentenrechten opgeven als gebruiker en wordt voor 20-35% getilt op basis van de echte NMDA referentie( +de verplichte huur apparatuur ). 
En krijg je naast warmte ook nog de meestal onbruikbare verplichte koude dan ben je helemaal het bokje in Nederland.


Reactie op artikel : https://www.cobouw.nl/woningbouw/nieuws/2017/7/bouwers-warmtenet-nodig-voor-nul-op-de-meterwoningen-101250385#.WVyw4s6-jy0.twitter