zaterdag 20 februari 2016

Reactie van buitenstaander op open brief Directeur Warmterotonde

Hallo Maya,

Ik denk dat ik een paar van die 5 wel ken, voel me niet direct aangesproken maar deel inmiddels wel hun grootste zorgen. En die zijn niet dat de politiek niet genoeg vaart maakt met het aankaarten van de grote knelpunten.

Waar ik echt moeite mee heb is het volgende: 
Om stadswarmte te snappen moet je meegaan in een oerwoud van termen als 
#rentabiliteitsbijdrage, opwekrendement, NMDA enzovoort. Het product "warmte" is zonder die termen niet uit te leggen. Ik doe erg mijn best maar het is, zelfs voor een techneut, allemaal moeilijk te bevatten. En als je een huis koopt moet je eigenlijk eerst expert worden op dat vlak om te begrijpen hoe of wat jouw huis kan en gaat kosten qua warmte. Terwijl mensen die een nieuw huis kopen of huren maar 1 ding willen: comfortabel wonen tegen eerlijke voorspelbare vaste lasten. En daar loopt het spaak. Want door de ambtelijke woordenbrij wordt een beerput afgedekt die in gewone mensentaal "oplichting" heet. Een warmtenet in een nieuwbouwwijk werkt alleen als de huizen heel veel warmte lekken. Punt. Anders hoef je er geen boomdikke hitteringleiding naar toe te leggen. De huizen moeten daarom dus slecht geïsoleerd worden. Want een huis dat met de isolatienormen van 2020 gebouwd zou worden kan je met twee broodroosters warm houden. Daar hoeft helemaal geen stadswarmte meer in.

Als stadswarmteslachtoffer ben je verplicht om een dienst af te nemen van een monopolist die zijn prijzen mag/moet berekenen op basis van zoiets als "niet meer dan het aardgas alternatief" terwijl heel Holland van de CV-ketel aan het afstappen is en voor zeer lage kosten 100% fossielvrij gaat. De 100.000'den stadswarmers zijn daarmee lelijk in de kou gezet. Want hun slecht geïsoleerde huizen zijn veel minder geschikt om te verduurzamen met warmtepompen.

Het laatste punt waar ik echt grote moeite mee heb is dat al die goedgelovige mensen hun huis gekocht hebben met prachtige groene vergezichten: "het rendement van de verwarming in uw huis kunt u vergelijken met een CV-ketel met 177% rendement", maar nu opeens geconfronteerd worden met een warmteleverancier die zijn elektra toch maar in de Rotterdamse haven maakt omdat bloedkolen nu echt voor niks verhandeld worden...... Daar zit je dan in je huis waar de CV-ketel 15 kilometer verderop staat te draaien en z'n kokend hete water via lekkende pijpen onder verwarmde stoepen naar jouw huisje transporteert om daar de gigajoulemeter met willekeurig toerental rond te laten vliegen.

Met warme groet,

Lars Boelen
Adviseur Nieuwe Energie / Vanhetgasafervaringsdeskundige