donderdag 11 februari 2016

De Sjoemelwoning ( een woning op stadsverwarming na 2000 )

Heeft u een 'sjoemelwoning' vraagt u zich af? Het zou zomaar kunnen. Alle huizen die na ongeveer 2000 zijn gebouwd met stadsverwarming, collectieve WKO of andere gebiedsmaatregelen kunnen meestal worden geclassificeerd als Sjoemelwoning.



Stel dat u Jan Gas bent en in het jaar 2002 een nieuwe woning kocht dan moet deze woning voldoen aan allerlei strenge regels en daarin staat een EPC waarde, eigenlijk een soort isolatie-indicator bij gaswoningen. Deze was toen bijvoorbeeld 0,8.
Een bouwer gaat dan rekenen en via een enorme formule waar alle variabelen inzitten als bijvoorbeeld type CV-ketel met bepaald opwekrendent , dikte isolatie , type ventilatie komt hij op de verplichte gevraagde waarde van 0,8.

Allemaal heel eerlijk en volgens het boekje, nu wil Piet Warmte een nieuw huis kopen in de wijk naast Jan Gas waar de gemeente heeft besloten een warmtenet te gaan aanleggen. De aannemer gaat rekenen voor Piet Warnte en moet dan in plaats van de CV ketel met een opwekrendement van ~96% invullen bij het kopje "stadsverwarming". Daar wordt dan via een gelijkwaardigheidsverklaring een opwekrendement getal ingevuld wat 177 - 370% is. U begrijpt wel dat de aannemer van Piet Warmte daarmee al bijna voldoet aan die EPC van 0,8 en eigenlijk nauwelijks meer hoeft te isoleren.



Piet Warmte is dan dus eigenaar van een Sjoemelwoning. Op papier ziet het er mooi uit maar hij gaat zijn hele leven ongeveer 25-35% meer energie afnemen voor zijn verwarming omdat de warmte weglekt door de weggelaten isolatie.
De prijs die hij echter betaalt wordt gebaseerd op de WEL GOED GEÏSOLEERDE gaswoning door het ministerie van Economische zaken en de Autoriteit consument en markt.

Dit heeft niets meer met duurzaamheid te maken en is gewoon gelegaliseerde diefstal.    

Leuk weetje : alle warmtegebruikers krijgen hun GJ prijs berekend op een gewogen rendement van 80,8% ( dit gebruikt de overheid als rekengetal bij prijsbepaling). Met andere woorden, de overheid weet van tevoren al dat die 96% helemaal niet gehaald gaat worden....

Dit is, helaas voor de warmtenet-woningeigenaren, niet op te lossen met een nieuwe versie van de motorsoftware, ze hebben een compleet huis dat de komende 75 jaar niet gaat waarmaken waarvoor het is aangeschaft.

Woont U in Utrecht ? Klik dan hier :
http://www.stadsverarming.nl/gemeente-utrecht-tolereert-op-gesjoemel-met-nieuwbouw-woningen/