dinsdag 22 september 2015

Consumentenwaakhond of ja knikker

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wordt door het ministerie van Economische Zaken (minister Kamp) steeds meer een instrument waar hij zelf aan de knopjes kan draaien zonder al teveel tegenspraak.

Ik het warmtedossier is het heel erg duidelijk (nieuwe wet sinds januari 2014). De ACM heeft hier de taak van toezichthouder gekregen maar mag geen toezicht houden. Het enige dat de ACM mag doen is de prijs van de drie grootste leveranciers (toevallig ook de grootste warmteleveranciers) inkloppen in een sheet van het ministerie EZ.
Wat hier uitkomt gaat door het leven als de door de ACM getoetste prijs en wordt op die manier door alle leveranciers misbruikt. 



Tijdens de hoorzitting in de 2de Kamer heeft de ACM duidelijk aangegeven in de markt ook andere parameters te zien maar zij kan/mag hier niet naar handelen. Dit is door EZ zeer zorgvuldig opgezet.
Wij hebben als consumentenorganisatie geprobeerd de zaak ter discussie te stellen ( https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/14715/Bezwaar-van-Reeshof-tegen-besluit-maximumprijs-warmte-ongegrond/ ) en ondanks dat wij de eerste organisatie waren die ontvankelijk zijn verklaard hebben wij toch ongelijk gekregen daar ACM precies doet wat EZ wil en waar zij ruimte voor hebben gekregen.

Dit maakt pijnlijk duidelijk dat de consument hier het spreekwoordelijke bokje is en de wil van EZ wet is. Daar waar je van een consumentenwaakhond zou mogen verwachten dat zij door onderzoekt en handelt kijkt zij hier weg.



Op dit moment voert de ACM een rendementsmonitor uit van warmteleveranciers, maar wat dat met een eerlijke NMDA prijs te maken heeft is mij nog steeds niet duidelijk we vergelijken hier immers met gas niet met eventuele overwinsten of verliezen van warmteleveranciers. Ook hier is de enige onafhankelijke controle alweer weggelobby'd omdat er geen accountant naar de cijfers hoeft te kijken en er dus makkelijk boekhoudkundig kan worden gerommeld, een bestuurder wordt immers toch bijna nooit vervolgd in ons landje.... 

Ik wil dan ook een paar dringende zaken vragen aan de ACM :
1) Ga handelen of trek je handen van het dossier af en laat het ministerie haar eigen rommel opruimen.
2) Bij de rendementsmonitor is een handtekening van een bestuurder die nooit vervolgd zal worden genoeg? Dit moet terug naar de accountantsverklaring !
3) Waarom mag Minister Kamp met de cijfers laten knoeien terwijl er honderdduizenden warmtenetslachtoffers direct door benadeeld worden. 


Derk Jansen
Editor Lars Boelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten